Trwa wczytywanie...

 

Bez kategoriiblogNiezdrowe pożywienie – co nas truje

6 maja 2022

Obecne czasy stawiają przed nami wyzwanie jakim jest zdrowe odżywianie. Dodatek konserwantów, cukru czy rafinowanych tłuszczy do produktów spożywczych znacznie utrudnił nam rozpoznanie, które z nich będą dla nas korzystne, a które niestety już mniej. Z artykułu dowiesz się na co zwrócić uwagę podczas robienia zakupów oraz jakie skutki  niesie za sobą współczesny styl odżywiania i jak im zapobiec.

 

Zmiany w sposobie odżywiania

 

Na przestrzeni lat nasz sposób odżywiania przeszedł swoistą rewolucję. Niestety przyglądając się jej skutkom można zauważyć, że była to raczej regresja.  Jedzenie dostępne na sklepowych półkach już niczym nie przypomina swojej pierwotnej formy. Idealnie gładkie, zmodyfikowane owoce i warzywa, wysoko przetworzone gotowe do spożycia produkty, ukryty dodatek cukru i soli czy dodatek wszechobecnych konserwantów – to odpowiedź na postępujące wśród społeczeństwa choroby cywilizacyjne.  Z drugiej zaś strony spotykamy się z destrukcyjną kulturą diet i ciągłego porównywania do mitycznych ideałów piękna. W tym całym chaosie trudno jest się połapać co ostatecznie jest dla nas zdrowe.  Jakby to powiedziała babcia ,,kiedyś tego wszystkiego nie było i jakoś ludzie żyli„. No i w sumie można jej przyznać rację. Nasza dieta ma niewiele wspólnego z tym jak odżywiali się nasi przodkowie.

 

Co nas truje?

 

W naszej diecie często dominują produkty wysoko przetworzone, pozbawione wielu wartości odżywczych, za to naszpikowane dużą ilością wzmacniaczy smaku. Jedzenie w biegu i brak czasu na przygotowanie posiłków sprawiają, że jako konsumenci mamy coraz większe wymagania względem produktów. Ma być szybko, smacznie a do tego data ważności ma być jak najdłuższa.  Jest to na pewno wygodne, ale niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia.

Wśród produktów, które najczęściej spożywamy w nadmiarze znajdują się:

  • słodycze i wyroby cukiernicze -> bogate w cukry proste i tłuszcze trans np. margaryna, a ubogie w witaminy czy błonnik
  • chipsy, paluszki, krakersy, słone przekąski -> kolejne źródło tłuszczy trans i rafinowanych olejów, które pod wpływem wysokiej temperatury stają się toksyczne
  • fast food typu frytki, burgery, pizza -> produkty pełne ,,pustych” kalorii ze znikomą ilością wartości odżywczych
  • soki owocowe oraz gazowane, kolorowe napoje -> prawdziwa bomba cukrowa, przykładowo w 500ml koli znajduje się w przeliczeniu ok 11 łyżeczek cukru! Dla porównania sok jabłkowy 100% ma tych łyżeczek ponad 12 w 0,5l.
  • przetworzone mięso np. kiełbasa, parówki, szynka -> zawierają jeden z najbardziej szkodliwych konserwantów, czyli azotyn sodu, który często kryje się pod oznaczeniem E250. Jest to substancja nadająca mięsu piękną, różową barwę, wyrazisty smak i aromat. Dodana do żywności chroni ją przed zepsuciem i zapobiega namnażaniu się bakterii.  Niestety azotynu sodu zbyt często może prowadzić do zatrucia organizmu, zapalenia nerek, bólów i zawrotów głowy. Podczas ogrzewania produktów zawierających ten konserwant, mogą powstawać toksyczne nitrozoaminy o silnym działaniu rakotwórczym.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

 

Dobra wiadomość jest taka, że jako konsumenci możemy mieć wpływ na wybory zakupowe jakich dokonujemy. Nie chodzi o to aby teraz całkowicie zrezygnować z ulubionej czekolady czy pizzy. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Najważniejsze to znaleźć balans i dostosować dietę do swoich indywidualnych potrzeb. W odpowiednio zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce nawet na słodycze.

Siła tkwi w edukacji i świadomych wyborach. Czytajmy składy produktów!

Na co zwrócić szczególna uwagę?

  • Zawartość cukru i soli w składzie – warto porównać kilka podobnych produktów i wybrać ten który zawiera najmniej wymienionych substancji.
  • Konserwanty – im mniej tym lepiej, data przydatności do spożycia takich produktów może być krótsza od innych. Warto zapoznać się z e-dodatkami do żywności, ponieważ  nie wszystkie są szkodliwe np. E300 to witamina C
  • Zawartość tłuszczy ogółem oraz tłuszczy nasyconych – im więcej tłuszczy jedno- lub wielonienasyconych tym lepiej. Mają one bowiem działanie przeciwzapalne i zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Czym mniej przetworzony produkt tym lepiej – należałoby się zastanowić ile procesów musiało zajść aby produkt przybrał swoją ostateczną formę. Produkty wysoko przetworzone to np. parówki, pieczywo tostowe, płatki śniadaniowe. Natomiast żywność nieprzetworzona lub przetworzona na tyle ile jest to konieczne aby była jadalna to np.  warzywa, owoce, zboża, orzechy, mięso, miód.
Skutki diety wysoko przetworzonej

 

Żywność wysoko przetworzona posiada niewiele składników odżywczych jak witaminy i minerały, a z drugiej strony wykazuje działanie szkodliwe. Zatem częste jej spożywanie jest swego rodzaju destrukcją. Warto byłoby przyjrzeć się swojemu sposobowi odżywiania oraz emocjom jakie są z nim związane – być może zajadamy stres, a słodycze czy inne wyroby są dla nas emocjonalną odskocznią.

Spektrum skutków nieodpowiedniej diety jest dosyć szerokie. Możemy wymienić m.in.:

  • alergie
  • otyłość
  • cukrzyca
  • nadciśnienie
  • choroby nowotworowe
  • depresja

Powyższe schorzenia otrzymały etykietę chorób cywilizacyjnych. W najbliższych latach cukrzyca ma stać się najczęściej diagnozowaną chorobą na świecie. Pytanie zatem brzmi „Co z tym zrobimy?”

Podstawą zdrowej diety powinny być warzywa, owoce i produkty zbożowe pełnoziarniste. Zadbajmy o odpowiednią ilość wypijanej w ciągu dnia wody oraz o ruch na świeżym powietrzu. Należy unikać nadmiaru cukru oraz soli. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, to naprawdę warto ograniczyć spożycie mięsa i tłuszczy odzwierzęcych.

W wybranej Placówce DripClinic możesz umówić się na konsultację z dietetykiem, który pomoże przeanalizować dotychczasowy sposób odżywiania i wprowadzić nowe nawyki żywieniowe. Twoje zdrowie leży w Twoich rękach!

Skontaktuj się z nami w razie pytań lub w celu dokonania rezerwacji terminu.

Redaktor Łucja

Drip Clinic

Naszą ofertę kierujemy zarówno do kobiet jak i mężczyzn, osób aktywnych fizycznie i seniorów, Przede wszystkim jednak do osób cierpiących na schorzenia, choroby przewlekłe i cywilizacyjne, które w sposób świadomy chcą zadbać o własne zdrowie.

Partnerzy
Drip Clinic

Naszą ofertę kierujemy zarówno do kobiet jak i mężczyzn, osób aktywnych fizycznie i seniorów, Przede wszystkim jednak do osób cierpiących na schorzenia, choroby przewlekłe i cywilizacyjne, które w sposób świadomy chcą zadbać o własne zdrowie.

Na skróty

@2022 Drip Clinic. Wszelkie prawa zastrzeżone.

@2019 Drip Clinic. Wszelkie prawa zastrzeżone.