Witaminy z gr. B odpowiadają za szereg funkcji w organizmie. Spośród wszystkich witamin ich niedobór jest najczęściej diagnozowanym na świecie. W jakich produktach występują? Jak może objawiać się ich niedobór?
Witamina B1
Witamina B1 nazywana jest tiaminą i pełni w organizmie reguluje procesy prawidłowego wzrostu, rozwoju i ogólnego funkcjonowania organizmu. Wspiera prawidłowa pracę układu sercowo-naczyniowego oraz bierze udział w procesach powstawania energii. Wskazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli wiąże wolne rodniki tlenowe.
Występuje w produktach takich jak:
- zarodki pszenne
- drożdże
- strączki: czerwona soczewica, soja, groch, fasola
- słonecznik
- wieprzowina
Na niedobory witaminy B1 narażone są osoby intensywnie uprawiające sport, osoby starsze oraz wystawione długotrwały stres. Częste nadużywanie kawy i herbaty czy alkoholu oraz nieodpowiednia dieta może prowadzić do obniżenia poziomu tiaminy w organizmie.
Najczęstsze objawy niedoboru to:
- drażliwość
- zmęczenie
- bóle i skurcze mięśni
- problemy z pamięcią i koncentracją
- niewydolność układu krążenia
Witamina B3
Niacyna bierze udział w powstawaniu hormonów płciowych, kortyzolu oraz insuliny, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu oraz całego układu nerwowego.
Występuje w produktach takich jak:
- cielęcina
- wołowina
- wędzona makrela
- łosoś
- orzeszki ziemne
Osoby, które przyjmują leki przeciwpadaczkowe i przeciwgruźlicze mogą cierpieć na niedobory witaminy B3. Nadużywanie alkoholu czy nieodpowiednia dieta, również wpływają negatywnie na wchłanianie niacyny.
Najczęstsze objawy niedoboru to:
- pelagra – choroba skóry, która powoduje jej nadmierną suchość, szorstkość a nawet pojawianie się plam i pęcherzy
- stany zapalne w jamie ustnej
- biegunka
- dysfunkcje układu nerwowego i zaburzenia psychiczne
Witamina B6
Witamina B6, często określana jako pirydoksyna, bierze udział w procesie przemiany białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny i odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego.
Występuje w produktach takich jak:
- mięso drobiowe
- kasza gryczana
- brokuły
- makrela, łosoś
- pieczywo razowe
Niedobory stwierdzane są najczęściej u osób starszych po 70 roku życia oraz u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną.
Najczęstsze objawy niedoboru to:
- depresja
- obniżony nastrój
- bezsenność
- obniżenie odporności
- kamica nerkowa
- niedokrwistość makrocytarna
Witamina B7
Biotyna bierze udział w produkcji keratyny, która odpowiada za piękne, mocne włosy i paznokcie oraz pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Oprócz korzystnego wpływu na wygląd odpowiada również za metabolizm kwasów tłuszczowych oraz glukozy.
Występuje w produktach takich jak:
- wątróbka
- żółtko jaja
- mleko i przetwory mleczne
- drożdże
- orzechy włoskie
- sardynki
Niedobory witaminy B7 zdarzają się bardzo rzadko, ponieważ występuje w wielu powszechnych produktach spożywczych. Narażone są osoby cierpiące na przewlekłe choroby jelit, które zaburzają proces wchłaniania oraz osoby borykające się z choroba alkoholową.
Najczęstsze objawy niedoboru to:
- brak apetytu
- zmęczenie
- bóle mięśni
- wypadanie włosów, kruche i łamliwe paznokcie
- blada i sucha skóra
- arytmia
Witamina B9
Witamina B9 czyli kwas foliowy znany jest przede wszystkim z tego, iż jego suplementacja jest zalecana podczas planowania potomstwa oraz w pierwszym trymestrze ciąży. Odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu; przeciwdziała wadom cewy nerwowej. Zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój komórek. Współuczestniczy w powstawaniu krwinek czerwonych – hemoglobiny.
Występuje w produktach takich jak:
- zielone warzywa liściaste np. szpinak, szczaw, sałata
- rośliny strączkowe
- podroby
- pieczywo pełnoziarniste
- sery
Zalecana jest głównie kobietom planującym ciążę oraz osobom starszym i nadużywającym alkoholu.
Najczęstsze objawy niedoboru to:
- niedokrwistość
- zaburzenia układu krążenia
- zwiększone ryzyko wad układu nerwowego u płodu
B17 nie jest witaminą?
Amigdalina, zwana witaminą B17 tak naprawdę witaminą nie jest. Jest związkiem pochodzenia roślinnego zaliczanym do grupy glikozydów cyjanogennych. Nie spełnia podstawowej definicji witamin m.in. nie jest niezbędna do funkcjonowania organizmu.
Amigdalina posada gorzki smak i wykazuje działanie toksyczne dla ludzkiego organizmu. Mimo tego występuje naturalnie w małych ilościach w popularnych produktach takich jak: migdały, nerkowce, pestki moreli czy warzywa strączkowe.
Witamina B17 powstała w wyniku połączenia amigdaliny z jej zmodyfikowaną formą, która jest mniej toksyczna od swojego naturalnego odpowiednika.
Zyskała sporą popularność w ubiegłym wieku, za sprawą cudownej właściwości, jaką miało być leczenie nowotworów.
Do tej pory jednak wszelkie przeprowadzone badania odbywały się na zwierzętach i nie potwierdziły powyższej hipotezy.
Wskazano natomiast, że witamina B17 może mieć działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Korzyści płynące ze stosowania B17 są stosunkowo niskie w porównaniu z możliwymi skutkami ubocznymi jak m.in. zatrucie cyjanowodorem.
Suplementacja
Wszelkie zmiany w diecie oraz chęć wprowadzenia jakichkolwiek medykamentów należy skonsultować z osobą doświadczoną np. dietetykiem lub lekarzem. Należy pamiętać, że zarówno niedobór jak i nadmiar danej substancji może być dla nas szkodliwy.
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną. ~ Paracelsus
Zachęcamy do konsultacji z dietetykiem w jednej z naszych placówek DripClinic, w celu omówienia szczegółów i wprowadzenia korzystnych zmian do Twojego życia.
Osoby borykające się z chorobami układu pokarmowego zachęcamy do uzupełnienia niedoborów za pomocą terapii witaminowych w formie wlewów dożylnych. Jest to korzystna forma podania, gdyż etap wchłaniania substancji odżywczych z jelit jest pomijany, a witaminy trafiają od razu do krwiobiegu i są transportowane bezpośrednio do tkanek.
Umów się już dziś na bezpłatną konsultację u nas w placówce DripClinic lub u siebie w domu! To nic nie kosztuje a nasz Specjalista pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości i dobrać indywidualną terapię szytą na miarę Twoich potrzeb.