Dylemat dotyczący tego jaki olej wybrać do smażenia towarzyszy większości z nas. Wiele lat temu najczęstszym wyborem dokonywanym przez nasze babcie był smalec. Z czasem w ich kuchni zagościły margaryny typu „Palma” z murzynkiem. Kusiły swoją niską ceną i zapewnieniami producentów o pozytywnym wpływie na zdrowie. Od tego czasu wiele się zmieniło, jednak dylemat pozostał. Wyjaśniamy jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, a jakich lepiej unikać.
Rodzaje tłuszczów spożywczych
Głównym kryterium podziału tłuszczy jest pochodzenie. Wyróżniamy tłuszcze roślinne i zwierzęce, z czego te drugie należy w diecie ograniczać.
Drugim kryterium jest podział na tłuszcze nasycone i nienasycone. Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło). Wyjątkiem jest olej kokosowy. Wymienione tłuszcze występują w formie twardej.
Tłuszcze nienasycone dzielimy dodatkowo na tłuszcze jednonienasycone (oliwa z oliwek) i wielonienasycone (olej słonecznikowy, tłuste ryby morskie).
W naszej diecie najbardziej pożądane są tłuszcze nienasycone, gdyż obniżają stężenie trójglicerydów, ciśnienie tętnicze krwi, częstość akcji serca, a także mają pozytywny wpływ na układ krzepnięcia krwi. Jednak czy nadają się do smażenia?
Na czym smażyć?
Wybierając olej do smażenia należy zwrócić uwagę na klika kryteriów:
Warto sięgać po oleje pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odporne będą na działanie wysokich temperatur.
Wysoki punkt dymienia, czyli moment, w którym tłuszcz zaczyna się palić pod wpływem temperatury. Im wyższy punkt dymienia tym lepiej.
Zawartość polifenoli, które działają ochronie na proces utleniania kwasów tłuszczowych.
Biorąc pod uwagę powyższe właściwości najlepszym olejem do smażenia okazuje się być oliwa z oliwek. Posiada dużą zawartość polifenoli i wysoki punkt dymienia nawet do 220°C. Dodatkowo zawiera kwasy jednonienasycone oraz znaczącą ilość przeciwutleniaczy.
Jeśli nie odpowiada Ci smak oliwy, możesz sięgnąć po rafinowaną oliwę z oliwek, która jest pozbawiona specyficznego posmaku. Warto jednak postawić na oliwę z pierwszego tłoczenia, gdyż wykazuje najlepsze dla zdrowia właściwości.
Pamiętajmy jednak o tym, że smażenie nie jest najbardziej zalecaną metodą obróbki termicznej potraw. Zdecydowanie bardziej zalecamy inne metody jak pieczenie, gotowanie, gotowanie na parze czy duszenie, które mają o wiele korzystniejszy wpływ na nasze zdrowie.
Co z olejem palmowym?
Olej palmowy pozyskiwany jest z nasion palmy oleistej. Nie cieszy się dobrą sławą ze względu na nieetyczny sposób pozyskiwania (wycinka lasów tropikalnych) oraz szkodliwy wpływ na zdrowie.
Najczęściej spotykany jest w margarynach twardych typu „Kasia” czy „Palma” w postaci utwardzonej. Surowy olej palmowy jest płynny i nie nadaje się do obróbki termicznej. Podczas procesów technologicznych do jego cząsteczki przyłączany jest wodór i w ten sposób jest utwardzany. Niestety proces ten pociąga za sobą wiele konsekwencji.
Utwardzony olej palmowy staje się tłuszczem „trans”, co oznacza, że jego cząsteczki mają sztucznie zmienione właściwości chemiczne. Skutkiem tego jest zupełnie odmienny metabolizm i szkodliwy wpływ na zdrowie.
Wykazano, że tłuszcze trans mają silny wpływ na powstawanie chorób wieńcowych, zwiększają także ilość cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a obniżają wartość lipoprotein HDL. Dużo bardziej wpływają na działanie układu sercowo-naczyniowego, niż tłuszcze nasycone. W ten sposób wzrasta ryzyko zawału serca, miażdżycy, udaru.
Jeśli pragniesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, ale nie wiesz od czego zacząć, warto skorzystać z pomocy wyspecjalizowanego dietetyka. Na konsultacji otrzymasz zalecenia dostosowane do Twoich indywidualnych potrzeb.
W wybranej Placówce DripClinic możesz umówić się na konsultację z dietetykiem, który pomoże przeanalizować dotychczasowy sposób odżywiania i wprowadzić nowe nawyki żywieniowe. Twoje zdrowie leży w Twoich rękach!
Skontaktuj się z nami w celu dokonania rezerwacji terminu pod nr tel. 883 999 514 lub poprzez formularz!