Dlaczego chorujemy jesienią?
Jesienią jesteśmy bardziej podatni na infekcje, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego tak jest. Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie za to jest wiele czynników, które zwiększają ryzyko infekcji. Jakie?
- Temperatura na dworze jest coraz nisza, a wilgoć w powietrzu rośnie. Są to idealne warunki dla rozwoju bakterii, wirusów oraz grzybów. Im więcej ich jest, tym większe prawdopodobieństwo zachorowalności.
- Szarówka za oknem nie zachęca do opuszczania pomieszczeń, co skutkuje zmniejszeniem aktywności fizycznej i niedotlenieniem organizmu. Dodatkowo zmniejsza się nasza ekspozycja na promienie słoneczne, a więc spada ilość witaminy D produkowanej przez organizm.
- Jesień to czas gdy nasza poziom energii naturalnie spada dostosowując się do cyklu pór roku. To normalne, że mamy mniej energii i potrzebujemy więcej odpoczynku. Jeśli nie zadbamy o odpowiednią regenerację, możemy być bardziej osłabieni i złapać coś przy najbliższej okazji.
Jak uniknąć infekcji?
Niestety nie ma magicznej tabletki, która pozwoli nam cieszyć się nienagannym zdrowiem. Podstawą profilaktyki jest zadbanie o odpowiedni styl życia, dietę i ruch na świeżym powietrzu.
Należy przestrzegać ogólnie przyjętych zasad zdrowego odżywiania oraz oprzeć dietę o produkty sezonowe.
Po jakie produkty sięgać aby wzmocnić odporność?
Dynia – najlepszy produkt po jaki możemy sięgnąć jesienią, zawiera bardzo dużo prowitaminy A i witaminy E, które chronią przed chorobami. Jest bogata w witaminę C, wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas.
Czarny bez – wykorzystywany już w starożytności. Wykazuje działanie antyseptyczne oraz napotne, pomagając tym samym zwalczać infekcje. Bogaty w witaminę C. Zmniejsza stany zapalne, skutecznie zwalcza katar i obniża temperaturę ciała.
Miód – ze względu na zawartości składników aktywnych różne gatunki miodów polecane są na inne schorzenia. Substancje antybiotyczne w miodzie – lizozym, inhibina i apidycyna skutecznie hamują rozwój drobnoustrojów.
Czosnek – prawdziwy król w walce z przeziębieniem. Znacząco wzmacnia odporność i poprawia układ krążenia.
Kiszonki – stosowane przez nasze babcie i mamy znowu wracają do łask. Największą zawartość witaminy C znajdziemy w kiszonej kapuście. Warto zwrócić uwagę na mniej popularne kiszonki jak np. kiszone rzodkiewki lub kalafior.
Suplementy
O odporność należy zadbać już teraz, ponieważ jej wzmacnianie to proces i nie zadzieje się z dnia na dzień. Dobra wiadomość jest taka, że można ten proces nieco przyśpieszyć sięgając po popularne suplementy.
Do najskuteczniejszych zaliczamy: tran, witaminę C, witaminę D, rutynę oraz cynk. Pamiętajmy jednak, że ich skuteczność jest ograniczona przez różnego typu czynniki np. nasz ogólny stan zdrowia, przyswajalność, wchłanialność czy niskie dawki substancji aktywnej w preparacie.
Wśród najskuteczniejszych i najbardziej ekonomicznych rozwiązań wzmacniania odporności znajdują się wlewy witaminowe. Dlaczego ekonomicznych? Ponieważ płacisz raz i otrzymujesz gwarancję jakości. Suplementy doustne zazwyczaj nie przechodzą wystarczającej ilości testów i badań, które są zwyczajnie drogie. Producenci są skłonni zaoszczędzić i nie mieć pewności co do własnego produktu. Inaczej sprawa się ma w przypadku preparatów oznaczanych jako lek.
W placówkach DripClinic oferujemy „Terapię działającą przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie„, która posiada potwierdzoną skuteczność i jest jedną z najczęściej wybieranych terapii witaminowych przez naszych Pacjentów.
Skontaktuj się z nami w celu ustalenia wizyty w wybranej placówce DripClinic!
Chcesz umówić się na darmową konsultację? Zadzwoń!
DripClinic Bielsko-Biała
📱507 987 998
DripClinic Warszawa
📱883 999 514