Witaminy A, D, E, K nie rozpuszczają się w wodzie, dlatego ich przyswajanie przez organizm może być ograniczone. Pozornie może się wydawać, że nie brakuje Ci żadnych substancji odżywczych, ponieważ dbasz o zdrową i zbilansowaną dietę. Niestety w przypadku tych witamin sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Z tego artykułu dowiesz się, jak zapobiec niedoborom w swoim organizmie.
Ze względu na swoją budowę, witaminy z grupy A, D, E, K, rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach, dlatego ich wchłanianie jest trudniejsze względem witaminami rozpuszczalnych w wodzie. Gdy dołożymy do tego życie w przewlekłym stresie, czy częste sięganie po gotowe posiłki, to prawdopodobieństwo deficytów znacznie wzrasta. Jak możemy temu zapobiec?
Podstawowy zabieg jaki możemy wykonać w celu zwiększenia wchłanialności witamin z podanej grupy, to oczywiście dodatek zdrowych nieprzetworzonych tłuszczy do posiłku. Oleje nie tylko zwiększają przyswajalność witamin, ale także są źródłem cennych kwasów tłuszczowych oraz poprawiają walory smakowe. Najlepszym wyborem będzie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ze względu na wysoki punkt dymienia, będzie również dobrym wyborem do krótkotrwałego smażenia.
Najlepsze źródła witamin A, D, E, K, to zdecydowanie produkty pochodzenia zwierzęcego, bogate w tłuszcze, do których zaliczamy przede wszystkim wątróbka, jaja, przetwory mleczne, czy ryby morskie takie jak np. sardynki. Warto sięgać również po czerwone i pomarańczowe warzywa np. paprykę, marchew czy dynię.
W coraz szybciej pędzącym świecie nasuwa się dodatkowe rozwiązanie jakim jest suplementacja. Przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie czy rozpoczęciu suplementacji na własną rękę, warto najpierw skonsultować się z doświadczonym dietetykiem, który zleci odpowiednie badania oraz pomoże wybrać najbardziej odpowiedni medykament.
Witaminy nierozpuszczalne w tłuszczach nie są wydalane z moczem, zatem kumulują się w organizmie, głównie w wątrobie. Z jednej strony jest to korzystne zjawisko, gdyż zapobiega powstawaniu niedoborów. Z drugiej strony może prowadzić do hiperwitaminozy, czyli nadmiaru witamin, co również może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie.
Do najczęstszych objawów świadczących o przedawkowaniu witamin z grupy A, D, E, K, należą: ból głowy, bóle brzucha, nudności czy brak apetytu i osłabienie.
Na niedobory szczególnie są narażone osoby borykające się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Trawienie tłuszczy wymaga obecności żółci, której wydzielanie może być u niektórych osób zahamowane. Dieta uboga w tłuszcz również zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia deficytów.
Jeśli zdecydujemy się na zewnętrzną suplementację, warto zwrócić szczególną uwagę na skład stosowanego preparatu oraz dawkę. Dodatek oleju w składzie sprawi, że nie będziemy musieli pamiętać o przyjmowaniu go razem z suplementem.
Idealną sytuacją byłoby dobranie dawki na podstawie badań określających poziom poszczególnej witaminy w organizmie. Placówki DripClinic oferują konsultacje z doświadczonym dietetykiem, który pomoże dobrać suplementację skrojona na miarę. Jest to zdecydowanie dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią eksperymentować z własnym zdrowiem.
Dla osób, którym zależy na szybkim i skutecznym rozwiązaniu, dobrym wyborem będą nasze kuracje witaminowe w Warszawie oraz klinice terapii wlewowej w Bielsku-Białej, podawane w formie kroplówek dożylnych. Terapia dobierana jest indywidualne na podstawie szczegółowego wywiadu oraz po przedstawieniu aktualnych wyników badań. Już dziś umów się na darmową konsultację w jednej z naszych placówek bądź u siebie w domu!
Więcej informacji na temat zabiegów znajdziesz w sekcji „Terapie witaminowe„.